5 gewoontes voor een succesvolle training.

Sport is leuk. Het is ontspannend, sociaal en je voelt je fit en gezond. Soms ben je echter niet van de bank af te slaan

Herken je dat?

Je hebt de hele dag gewerkt, gekookt, kinderen naar bed gebracht en dan moet je nog. Omdat je weet dat het gezond is ga je toch nog wat doen. Met de nadruk op wat. De een kletst op de loopband samen met een vriendin. De ander rijdt met zijn tong op zijn schoenen met een groepje fanatiekelingen mee. In beide gevallen is de opbrengst mager. Zeker als je de dag erna (of ervoor) jezelf beloont met een zak chips of de zoveelste traktatie op de zaak.
Nog steeds herkenbaar?
Dan heb ik hier de vijf gewoontes voor een betere training:
 1.    Doel
Het hebben van doel geeft de vorm aan de weg die je bewandelt. Of je nu mee wil doen aan de marathon, Alpe d’Huzes, af wil slanken of gewoon beter in conditie wil zijn, doelen stellen helpt. Stel jezelf elke keer opnieuw een doel. Je zult veel meer voldoening halen uit de arbeid die je hebt verricht. Bovendien zal het je motivatie geven om in actie te komen.
 2.    Plan
Maak een plan hoe je dit doel wilt gaan halen. Als je naar Parijs wilt stap je ook niet zomaar de deur uit en loop je een willekeurige richting op. Maak voor jezelf een trainingsschema. Plan je trainingen in op dagen en uren die echt voor jou zijn.
 3.    Mindset
Het allerbelangrijkste in het leven en ook bij sporten. Zorg dat je focust op je doel. Kijk eens naar het verschil in topsport. Vaak gaat dit over seconden of honderdsten van een seconde. Olympische atleten trainen vier jaar om dit verschil te maken. Maar het echte verschil is mindset. Velen van ons hebben olympische kwaliteiten. Slechts een handjevol de toewijding en focus om vier jaar lang, dag in, dag uit alles voor dat ene doel te doen. Dat is mindset. En dat kun je leren.
Committeer jezelf aan de tijd die je hebt uitgetrokken om je trainingen te volbrengen. Concentreer je op iedere training afzonderlijk. Stel minidoelen en maak een trainingsplan voor elke training.
 4.    Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je voor je training genoeg hebt gegeten en gedronken. Heb je weinig tijd? Zet dan de avond van tevoren je spullen al klaar. Als je alleen traint neem dan je favoriete muziek mee. Neem een moment voor jezelf om je doel helder voor ogen te krijgen.
 5.    Work-out
Ga aan de slag. Zorg voor een korte, intensieve warming-up. Geef elk moment van je training de juiste aandacht. Intens? Train dan ook intens! Ga diep en ontzie jezelf niet. Rust? Neem dan ook echt rust. Ik ontwerp mijn trainingsschema’s altijd met het meeste effect. Vaak betekent dat intensief trainen, afgewisseld met rust. Zorg dat al je aandacht bij de training van vandaag is. Sluit je training af met een cooling down.
Zoals je ziet zijn deze stappen uitstekend toepasbaar op andere aspecten van je leven. Gewoontes kun je ontwikkelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je een doelstelling haalt. De volgende doelstelling eenvoudiger word om ook te halen. Hoe meer deze gewoontes inslijten in je gedrag, hoe groter de kans op succes.
Geniet van je prestatie,  Robert

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

Plaats jouw comments, tips of vragen over jouw goede en slechte (sport)gewoontes door hieronder op reacties te klikken.

PS: Deel dit artikel a.u.b. met anderen zodat ook je vrienden en familie ervan kunnen profiteren. Samen naar een gezonde maatschappij! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Linkedin en Facebook.

2 Responses to 5 gewoontes voor een succesvolle training.

 1. Eleonora van Grinsven 11 november 2014 at 10:55 #

  Robert wat een prachtig helder stappenplan. Als triathleet weet ik dat het helpt en toch doe ik het soms niet. Met als resultaat een ander doel dan ik voor ogen had. Ik ervaar de voorbereiding als het probleem, echter dit komt doordat ik met gedachte elders ben (mindset dus) en anderen voor mij een plan laat maken. Er is dan niet altijd voldoende betrokkenheid/aandacht bij het halen van het doel. Mmm, toch ook in dit gebied van mijn leven is nog veel te halen op het gebied van bewustzijn. Dank je wel.

  • well4432 11 november 2014 at 14:36 #

   Dag Eleonora,
   Dank voor je compliment. Fijn dat het iets voor je doet. Ik denk dat veel mensen (onbewust) zomaar iets doen met hun training. Vooral wanneer ze voor zichzelf trainen. En dat terwijl je zoveel meer voldoening kunt halen als je je prestatie verbeterd. Vaak ligt dit ook aan het drukke leven. Daarom help ik atleten om effectiever te trainen. Vanaf deze week is mijn blog er iedere vrijdag. Als je inschrijft op mijn mailingslijst stuur ik je als dank ook nog mijn 50 beste tips over voeding en training.

   Veel plezier met trainen, Robert

Geef een reactie