7 Tips voor een Atletenlunch

Lunch is de moeilijkste maaltijd om een goede invulling aan te geven. Je bent vaak niet thuis en moet het doen met wat je tot je beschikking hebt. Daarbij hebben de meeste collega’s eetgewoonten waarbij je minder opmerkingen krijgt als je een broodje kroket op je bord hebt dan wanneer je aan een gezonde salade zit.

 

Maar laat je niet door opmerkingen van anderen uit het veld slaan. Met een iets andere mindset eet jij vanaf vandaag hele andere dingen dan je boterham met (pinda)kaas. En die lunches zullen zich terugbetalen wanneer je op de fiets zit.

 

Er is genoeg!

Vaak vinden mensen het lastig om iets anders mee te nemen dan brood. Er is echter genoeg op de markt als alternatief voor je pakje boterhammen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld thermosflessen voor soep en thee. Ik heb verschillende lunchboxen waaronder een aantal die je lunch lange tijd warm houden. Zo kan ik alles wat ik klaarmaak meenemen en uitgebreid lunchen. Waar ik ook ben.

 

Water, water en nog eens water.

Het drinken van voldoende water is essentieel voor een goede prestatie. Zet dus als eerste iedere dag je flesje water voor de lunch klaar. Kopje thee mag ook.

 

Balans

Een goede lunch draait net als de rest van je voeding om balans. Dat wil zeggen dat je lunch eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen moet bevatten. Dat lijkt ingewikkeld maar ik zal je laten zien dat dat best meevalt.

 

Pimp je brood

Zelf eet ik zelden brood als lunch. Het gaat ook niet zozeer om het eten brood als wel wat je erop doet. Als overbrugging naar betere lunches kun je beginnen met je boterham te transformeren naar sandwich. Laten we als uitgangspunt je boterham met kaas nemen. Vul die boterham aan met een pluk sla, wat tomaat, komkommer en een plakje kipfilet. Smeer er een lik mosterd op en je hebt een maaltijd ipv een tijdelijke maagvuller.

 

Ga voor groen

Ik weet dat we allemaal denken dat we gezond eten maar uit onderzoek (oa van het CBS en RIVM) blijkt iedere keer weer dat slechts 10-15% van de Nederlanders aan hun dagelijkse behoeft groenten en fruit komt. Laten we het verder dan niet hebben over de huidige richtlijn en de kwaliteit van onze voeding maar ons alleen richten op de getallen. Het zou wel heel toevallig zijn als juist die 10-15% mijn artikel nu zit te lezen. 😉

Er is dus alle reden om je lunch te voorzien van meer groenten. Nu weet ik dat als ik salade zeg je direct aan sla denkt. Maar je kunt van allerlei groenten in een handomdraai een salade maken.  Denk bijvoorbeeld aan sperziebonen of spinazie. En dat hoeft zeker niet meer tijd te kosten dan het smeren van je boterham.

 

Neem ook je tussendoortjes mee

In het weekend neem ik meestal even de tijd om een gezond tussendoortje klaar te maken. Dat kost me een half uurtje maar daar heeft het hele gezin een week lang plezier van. Geen voorverpakte troep vol suikers, kleurstoffen en andere rotzooi maar gewoon een heerlijke muffin, reep of brownie zonder suiker. Een aantal van die recepten vind je in mijn eBooks Snacktrek, Meer Snacktrek en Snacktrek voor op de fiets.

 

Begin klein

Nu kun je de komende dagen alles op alles zetten om iedere dag creatief te zijn met lunchen, maar mijn advies is om het gewoon met 1 dag in de week te beginnen. Neem je minst drukke dag en bereid je goed voor. Haal in het weekend alles in huis en zet de avond van tevoren zoveel mogelijk klaar. Als dat bevalt breid je het uit naar 2 dagen, 3 dagen enzovoort. Vergeet niet dat je in weekend thuis ook op deze manier kunt lunchen.

 

Kleine stappen leiden naar grote resultaten. Met deze 7 lunchtips kun je weer op weg om die grote resultaten te bereiken. Maar ik ben eigenlijk heel benieuwd:

 

Hoe ziet jouw lunch eruit?

 

Beantwoord de vraag hierboven in het commentaarveld onder dit artikel. Of stel een vraag waar jij mee worstelt. Als dank stuur ik je mijn eBook “Crunch de lunch”. Daarmee heb je direct een paar goeie én lekkere alternatieven voor je lunch.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

104 Responses to 7 Tips voor een Atletenlunch

  1. polly 9 februari 2023 at 08:50 #

    Twee volkoren boterhammen met kaas en hagelslag. soms een eierkoek met kaas.

  2. Angélique 8 februari 2023 at 22:08 #

    Ik probeer zo vaak mogelijk een salade te maken, aangevuld met zoete aardappel voor de koolhydraten en gerookte kipfilet of tonijn voor de eiwitten.
    Als ik ‘s avonds een training heb probeer ik als lunch al meer koolhydraten te eten zodat ik voldoende energie heb en dan hoef ik pas na de training weer te eten waarbij ik dan dus meteen mijn eiwitten kan aanvullen

  3. Liesbeth 8 februari 2023 at 19:39 #

    Vaak meerzaden crackers met kaas en worst. Soms met een beetje sla. En ik drink een flesje proteïnedrank van de ah.

  4. Rico 8 februari 2023 at 19:20 #

    Maiswafel, cottagecheese en komkommer of radijs.
    Omelet met groenten

Geef een reactie